YOGA OCH MYTEN OM MENS


I förra veckan läste jag en artikel på YOGOBE som talade om de fantastiska fördelarna med att vara upp och ner. Så roligt att det uppmuntras och en väldigt intressant artikel. Själv älskar jag att vara upp och ner och står gärna på huvud och händer vart jag än går. Att det chosas upp är bra och jag tycker ju att man skall testa att vara upp och ner för det är en skön känsla i kroppen. Att det gett mig mycket mer än en skön känsla och att hjärtat får arbeta och att jag blir röd i ansiktet som en tomat om jag står upp och ner mer än 1 minut kan jag inte erkänna. Jag tror det är bra för kroppen att utmana den och låta muskler jobba lite på ett annat sätt när vi är upp och ner.
Däremot blir jag så förbannad på en myt som sprids överallt i Yogavärlden. Jag har vid så många tillfällen ifrågasatt mina äldre mer erfarna lärare om varför det är farligt enligt dom att vara upp och ner när man har sin mens. Att man tycker det är obehagligt har jag full förståelse för men att det skall vara farligt finns det inga belägg för.

Jag kan börja såhär. I Indien idag är kvinnor förbjudna att gå in i vissa kloster och tempel då de anses som orena. De flesta gamla Yogisar är män som började sprida yogan till alla oss. Sen skulle denna diskussion kunna avslutas här för det är i detta som denna osanning sprider sig. Men om man vill utveckla detta så gör jag det gärna.

Att det parasympatiska och sympatiska nervsystemet påverkas av att vi är upp och ner stämmer, men de påverkas även när du slår upp dina ögon på morgonen och skall gå ur sängen, när du sätter dig upp, eller om någon nyper dig. Självklart påverkas de när du är upp och ner. Inga konstigheter. Men att stå på huvudet har magiska effekter för kroppen finns det inga bevis för. Jag ställer gärna upp om nån vill bekosta en sån studie så är inte emot det utan för. Men det jag reagerar på är att inversionen dvs övningar där du är upp och ner framställs som något så oerhört fantastiskt och att det genom att påverka det parasympatiska nervsystemet skulle ge magiska hälsoeffekter.

 

Trycket mot huvudet ökar då du är upp och ner, samma gäller när du ligger ner då ökar den nedåt mot ryggen eller mot magen om du väljer att ligga så. Vi har ca 5 liter blod i kroppen som regleras på ett fantastiskt sätt med tex att vi har muskelpumpar i vaden som gör att venöst blod pumpas tillbaka upp till hjärtat när vi står upp.

 

Mens är en ca 0.5-1 dl blödning som för de flesta kvinnor inträffar en gång i månaden. Det är en slemhinna som har bildats under ägglossning som sen inte behövs. Kroppen stöter bort slemhinnan och då sker en liten blödning. Det kan vara så att man upplever mens som mer än 1 dl då det sker under 2-6 dagar och det är annan kroppsvätska som kommer ut tillsammans med blodet. Är det så att jag under en hel vecka skulle stå på huvudet 5-6 timmar om dagen så skulle detta kanske påverka min mens. Men en normal människa är vid inversioner inte upp och ner mer än max 5-10 min. Och med tanke på att de flesta yogaklasser inte är längre än 60 min så är tiden upp och ner väldigt kort. Att det sprids att man inte får yoga under mens är helt befängt. Självklart om jag är en person som mår kymigt under min mens så kanske man inte känner för att vara upp och ner men att påpeka att det fysiskt är farligt är inget som någon kan bekräfta eller bevisa. Det är en stående skämt inom gynekologin att nån skulle bekosta en studie att göra titthåls undersökningar när kvinnor är upp och ner. Många gynekologer går på yogaklasser och suckar när kommentaren om att det är farligt med mens och yoga kommer upp och jag förstår det.

 

Det som ofta kommer upp som förklaring (av män ofta) är att man kan få endometrios när man står på huvudet under menstration men det saknar belägg. Vid endometrios är det livmoderslemhinnan som växer utanför livmodern och då blöder man in i buken vilket gör enormt ont. Detta drabbar ca en av 10 kvinnor och det är i största del ärftligt. Att detta påverkas av att man är upp och ner finns inga belägg för. Vi kan inte under den stund vi är upp och ner påverka åt vilket håll vår mens är på väg. Vi har för stor tro till oss själva helt enkelt. Samma med graviditet, att stå upp och ner påverkar inte barnet i magen. Det ger lite mer utrymme och minskar tryck mot bäcken när mamma blir större. Jag gjorde ett ultraljud upp och ner när jag var i ca v 20 för vi ville få en bättre bild på min son men inget hände med honom. (inget vetenskaplig i detta…:o) Jag var upp och ner under hela min graviditet med min son och han kom 2 dagar sent. Jag var INTE upp och ner under graviditeten med min dotter och hon kom oxå 2 dagar efter utsatt dag. Än en gång sitter vi på mattan och tror att vi kan påverka så mycket men det kan vi inte. Vi kan påverka hur vi rör våra kroppar och vilka muskler som arbetar samt hur vi tänker och hur vi väljer att se på oss själva och andra. Att vi är så stora så vi kan påverka annat i kroppen är inte belagt. Det mesta är genetiskt som vi inte kan påverka men vi vill gärna tro det.

 

 

Att allt vett försvinner när vi sätter fötterna på mattan är för mig helt oförståeligt. Jag har alltid ifrågasatt, och det skapar dålig stämning ibland..:o)  Ursäkta om ni tycker det är jobbigt. Men jag är även en person med ett kritiskt tänkande. Jag har under ca 5 år läst på universitetet och där lär man sig just kritiskt tänkande. Genomgått flera yogalärarutbilningar sen 10 år tillbaka och utövat yoga i 25 år. Sen är min andra hälft forskare i Medicin och nu blivande läkare och jag bollar mycket med honom och vi skakar ofta på huvudet och suckar över alla teorier som ej är bekräftade som sprids i yogavärlden.

 

Tillbaka till Yoga och mens så tycker jag det är underligt varför det är just bara yogan som är farligt när man har mens? Om jag är gymnast eller tränar konståkning så måste det vara lika farligt för dem om så. Och tänk dig alla stackars kvinnliga astronauter som helt plötsligt får sin mens kvar i kroppen då hon är viktlös, hon måste garanterat få endometrios? :o) (jag tror att dessa studier ej har gjort då det måste vara så jobbigt att byta tampong i en rymddräkt. Tänk dig en menskopp i viktlöshet….;o)

Har mailat en cool kvinnlig astronaut så skall uppdatera med vad hon säger om det…. :o)

 

Så alla ni där ute som vill stå på huvudet under en klass eller hemma och tycker det känns skön, när som i din menscykel. Gör det!!! Det är inte farligt pga din mens. Och alla ni som känner er kymiga och inte vill stå på huvudet, eller träna yoga för den delen, gör inte det men skyll inte på att man inte får eller att det kan vara farligt för det är det inte. All fysisk aktivitet är bra under alla delar av månaden, när man tränar så frigörs endorfin och det är en typ av naturlig smärtlindring som kroppen har. Men du kan lika gärna skratta, stressa eller ha sex för det ger oxå ett endorfinpåslag! Men Yoga eller träning är så mycket roligare än att stressa!

 

Om det nu är så att vi skulle kunna påverka vår mens så skulle det vara så att dagarna innan den skall komma bör jag undvika att stå upp och ner för då kan den bli försenad. Eller att man kan hindra sin ägglossning så ägget stannar kvar….. ni hör ju själva! Det är ren och skär okunskap som började sprida sig innan vi visste hur kvinnokroppen fungerade. Och jag lever 2017 i alla fall och inte i något samhälle som vill trycka ner kvinnor och förbjuda dom att göra saker pga sin mens. Sen om du vill bli gravid och ställa dig på huvudet precis efter sex så är det ett kul inslag men tror inte det påverkar nått i nån större riktning.

 

Isabel_T-bryggan_57

Nu skall jag stå på händer!

Kram

Isabel
www.yogagbg.se
info@yogagbg.se

Maila mig gärna eller kommentera på sociala medier om det är något som är oklart.

Vill du yoga för mig så hör av dig jag har en studio i Guldheden och på HiYoga samt företag och Retreats. Yogan jag undervisar är Prehab yoga där jag försöker att förbereda dig för det som kommer i livet och att leva med det. Fysisk yoga utan mystik och plingplong, att bygga självkänsla genom att utföra fysiska övningar på mattan i grupp eller PT och främst att må bra!!!

Det är yoga där jag tillämpar ”Cut out the crap” Som en av mina lärare säger @magnusringberg

 

Bifogar en länk till Yogobes artikel som är intressant men bortse från den sista meningen i artikeln om vad som är farligt med att vara upp och ner.

YOGOBE artikel om huvudstående

Lite mer information om endometrios

Endometrios

Och även lite information om mens

Mens

Det finns givetvis massa andra källor till denna information men bara om man vill läsa lite till.