ISABEL


_P9A2555 1B4A9925-2Vem kommer leda klassen?

Isabel

Artikel i Allt om Yoga Jan 2016

Isabel Holmquist

Född: 7 Juni 1977

Jag har tränat Yoga sen jag var 15 år och hittade Bikram Yoga för några år efter det, öppnade Hot Yoga GBG januari 2010 som var första Hot Yoga Studion i Göteborg och studion stängdes 3.5 år senare när jag fick mitt andra barn. Driver nu Yoga GBG med Hatha yoga som bas fortfarande. Det som utmärker mina klasser är att de är fysiska och utmanande. (inte varma) Jag ser yogan som en kraftfull typ av sjukgymnastik! Jag hade praktiserat yoga regelbundet i nästan 15 år innan jag började undervisa och första gången jag tog en avancerad klass hade jag utövat yoga i ungefär 10 år. Yogavärlden ser lite annan ut idag… :o)

Undervisat sedan: 2006
Utövat sedan: 1994

Jag har under åren varit med om flera skador från att ha levt livet utanför min matta och har stor förståelse och har själv arbetat mig igenom flera delar av kroppen. Se en liten lisa nedan….:o) 

Favorit position:  De jag för dagen inte tror jag skall klara av, bakåtböjningar är för mig en lycka då jag har haft väldiga problem med ryggen och inte ens kunnat böja en cm bak efter en skidolycka. Lägg på två graviditeter, utomhavandeskap med ett navelbråck på det så är det bålen jag arbetar mest med. Men när jag nu kan det så älskar jag dem men de är oxå de jobbigaste!

Kämpigaste positionen: Avslappningspositionerna då man tvingas ligga still…;o)

I slutet på 90-talet åkte jag till San Francisco och tränade Bikram Yoga för första gången i Inner Sunset. Jag hade tidigare testat på olika former av yoga men för mig var det alldeles för flummigt och alltid denna hunden som man envisas att alltid göra på alla klasser. Rökelser och pling plong var främmande för mig som 15 åring….. Jag älskade yogan som en fysisk form men kunde inte identifiera mig med det andra. När jag tränade Bikram så fick jag den känslan att detta gillar jag, inget lull-lull och man behövde inte göra hunden och det var rakt och ärligt. Sen sjukt varmt vilket jag aldrig lärde mig riktigt att tycka om. Jag gillar snö och kyla…:o) Men det var bara asanas, det mentala kände jag kom av sig själv när man lärde känna sin kropp var tvungen att med sådan koncentration flytta armar och ben till olika ställen. Sen var det sjukt varmt och jag svettades massor.

Jag har alltid trott att jag måste träna i värme men när jag i feb 2014 åkte till Mexico för att träna med Tony Sanchez så insåg jag att det som alla bikram instruktörer i alla år har sagt till mig att man inte kan träna om det inte är 40 grader varmt inte är sant. Jag tränar nu regelbundet Tony Sanchez Master Core 40 asanas i mitt vardagsrum och det är fantastiskt. Jag har blivit så mycket starkare och mår bättre i min kropp än vad jag har gjort under många år. Värmen är bra men den har för min del varit stressande. Efter flera år med Bikram yogan fick jag problem med mina binjurar då de var stressade. Jag själv var inte stressad men mina binjurar var det tydligen. Så fort jag gick ur det varma rummet och slutade med Hot Yoga så försvann mina problem. Jag gillar dock att svettas men det gör jag i ett normaltempererat rum om jag bara gör rätt. Bikram Yogan har jag lagt bakom mig men jag gillar sekvensen samt att man inte blir satt i hunden då instruktören skall klura ut vilken position man skall göra härnäst.

Efter två graviditeter och ett utomhavandeskap och ett navelbråck på det så är jag ödmjuk inför vad som kan hända med kroppen och vill träna på ett hållbart sätt. Jag har skadat mig mycket men inte genom yogan utan den har varit min räddning då jag har rehabiliterat mig själv med dem. Det har även gett mig en stor förståelse för er som utövar yoga och har skador. Det finns alltid ett sätt, men man måste veta hur.

Jag har under de senaste nästan 30 åren tagit alla tillfällen till att träna yoga vart jag än har varit.

Bland annat med:

Gått utbildning för

Maty Ezraty, Donna Fahri, Genny Kapuler, Joe Barnett, Magnus Ringberg mfl.

Tony Sanchez Advanced 84 Asana training och Master Core System, Cabo san Luca, Mexico vid flera tillfällen.

Barkan Method Advanced Teachers Training i Florida.

Bikrams Advanced Seminar med Bikram Choudhury och Emmy Cleaves

Jag har även såklart praktiserat för många härliga lärare i Göteborg då vi har så många bra här!

Jag har bott utomlands och tränat hot yoga och annan yoga vart jag än har kommit i världen och så fort jag har funnit tid har jag gått på yoga clinics och andra yoga workshops för att utveckla min träning. Jag tycker om att pröva olika yogastilar då allt grundar sig i samma och man kan alltid lära sig något nytt. Nyfiken och ödmjuk inför allt vad livet har att ge.

Jag har undervisat över 2 000 timmar och utövat mer än 4 000 timmar yoga själv. Jag kan rabbla upp alla lärare jag har tränat för men det som jag tycker är det viktigaste är att jag har en förståelse för dig och din kropp och kan guida dig rätt. Ge dig rätt övningar för att du skall bli starkare.

När jag ser på min yoga så kan jag se från 1994 till 2005 och 2020 är att jag har i princip ändrat hela min syn på yoga.

1994 var jag ung som bara den, jag kunde göra allt men hade noll fokus och tänkte inte speciellt mycket på min kropp som något som skall hålla livet ut. Störde mig på andra i min närhet och tyckte de var pinsamma. Slängde mig in och ur positioner men var alltid yngst och hade respekt för läraren. Hade ett fantastiskt självförtroende men insåg att det finns något som heter självkänsla och den infann sig hand i hand med Yogan.

2005 tränade jag min första avancerade klass och hade inga problem att böja mig hit och dit och klarade i princip alla positionerna någon sekund. Jag insåg inte att jag skulle kunna skada mig och tyckte inte att det fanns nån annan yoga än Bikram! Jag bodde överallt och det enda som var stabilt i mitt liv var Bikrams 26 positioner. Jag hade 1998 utbildat mig till massör och hade en stor kunskap för anatomi och den gnagde mig hela tiden. Jag tänkte på min linjering i kroppen men lyssnade även på de lärare som jag praktiserade för.

2020 Är jag betydligt mer ödmjuk, har återhämtat mig från en bruten rygg, fött två barn och landat. Kan göra i princip alla avancerade positionerna men med tillförsikt och respekt. Jag älskar att undervisa och det är nu mitt jobb sen 15 år tillbaka.

1996 utbildade jag mig till massör och har arbetat med detta vid sidan av andra jobb och studier.

Handelshögskolan i Göteborg med inrikting på Marknadsföring samt Universitet i Lund där jag läste Mellanösternkunskap.

1999 Blev påkörd av en taxi och gjorde illa mig i höften

2006 var jag med i en allvarlig skidolycka, 2 månader senare när värken inte hade försvunnit röntgade jag min rygg och där såg det hade varit en fraktur på en av mina kotor och att det hade läkt ihop. Jag kunde inte böja ryggen bakåt eller vrida mig åt något håll. Jag fortsatte att träna yoga och idag är jag nästan tillbaka till mitt gamla jag. Jag gick från en kropp som var vältränad och stark och smidig till en bruten rygg och därifrån har jag fått jobba tillbaka till den kroppen jag har idag.

Graviditeterna har även de gjort att min kropp har förändrats vilket jag tror ger mig en bred kunskap och förståelse för stela, skadade men även överrörliga och smidiga kroppar. Och ni som är i mitten, oroa er inte jag har varit med om det också….:o)

Jag har arbetat utomlands som yoga instruktör och i Göteborg på Hagabadet fram till 2010, när min dotter var 8 månader beslutade jag mig för att starta eget. Från början var det bara för att det inte fanns någonstans i Göteborg där det var så varmt och med en bra luftfuktighet som jag vill ha det när jag tränar och inte heller den längd på pass som är 90 minuter. Nu finns Hot Yoga överallt och då vill jag göra något annat.
 
Små klasser där yogan är  en fysisk typ av sjukgymnastik.
 
Jag anser att värmen när man tränar inte bör vara varmare än kroppens egna temperatur dvs 36-37 grader och en luftfuktighet som det är i GBG, ca 40% och att längden 90 minuter eller längre för att man skall få alla fördelar av sin träning. Jag tycker det är fantastiskt underbart att undervisa och att se er som kommer på mina klasser göra positioner som ni tidigare inte trodde var möjliga. Under några års tid arbetade jag som skidlärare i Aspen och känner samma tillfredsställelse när någon lär sig svänga som när en av mina yoga elever klarar av en position de inte trodde var möjlig.
 
Det som är den stora fördelen med den yoga jag undervisar är att jag som instruktörer inte tränar själv, jag är där för er skull, för att peppa er och se till att ni gör positionerna på rätt sätt. Jag älskar yoga men har svårt att se mig som en riktig Yogi…. Tror det är för att jag inte är så spirituell som de flesta yoga instruktörer är som jag har mött. Bikram är en briljant man som har satt ihop uråldriga yoga asanas till en serie som han kallar sin. Dom tillhör inte honom utan är från Bishnu Gosh Linje, men de är inte hans heller utan de tillhör oss alla. Positionerna är fantastiska för kropp och själ. Bikram liksom många andra som gjort sig berömda och rika på yoga är utomordentligt smarta affärsmän som tjänar otroliga summor på sin yoga. Jag har startat mitt företag för jag vill att alla skall ha möjlighet att träna och må bra av Yoga och för att jag skall kunna leva på det. Detta är för mig inte en sidoverksamhet utan något jag älskar att göra på heltid men som jag inte förväntar mig att bli rik på.
 
Mat ligger mig varmt om hjärtat och jag har arbetat under min studietid på olika restauranger i stan. Jag älskar bra matlagning och fina råvaror och det var när jag arbetade som kock som mitt stora intresse blev en livsstil. Att äta ekologiskt och så giftfritt som möjligt har varit min ambition de senaste 15 åren och jag är så glad att jag inte längre är den enda som tänker såhär. Vi måste helt enkelt ändra vårt sätt att leva om vi vill att våra barn och deras skall ha möjlighet att njuta av vår planet.
 
 

Bokningssystem

Jag har skadat mig i princip hela min kropp som ni säkert skummat igenom här uppe. Med alla dessa skador så har jag lärt mig så otroligt mycket om min kropp och hur den agerar i olika situationer. Tänkte jag rabblar upp från topp till tå här under.
 
* Bruten tå (gick in i en stol)
* Stukad fotled (skulle starta min knallert och slant så all kraft gick rakt ner och stukade den)
* Baker cysta och skidknän från år i backen
* Höft problem (blev påkörd 2001 och har från dess kämpat med min höft, opererades för några år sen utan resultat, nu mycket bättre med hjälp av övningar jag kommit på funkar för mig)
* 2 graviditeter och allt vad det innebär (undervisat baby yoga och gravidyoga i ca 8 år och mött 100 tals kvinnor och fått deras upplevelser)
* Utomkvedshavandeskap- min ena äggledare sprack och fick operera bort den.
* Navelbråck (efter operationen då jag inte tål morfin så kräktes jag och drog upp stygnen vilket ledde till en operation några år senare) 
* Diskbråck i ländryggen samt nacken efter en skidolycka 2006 Då jag fick en fraktur på en kota
* Axelskada (efter en olycka då axeln drogs ur led när jag höll en SUP bräda i storm) 
* Tummen (utsträckning av ligamenten då jag blev påkörd av en snowboardåkare) 
* Pekfingret (blev biten av min hund som blev överkörd av en bil och i panik bet hon mig så ledbanden är lite förstörda) 
* och en överrörlighet på detta
 
Så har du problem med nått av ovan nämnda delar av kroppen eller är fullt frisk så är du så välkommen att komma till mig och lära dig mer om dig själv och din kropp! Har du frågor hör av dig till mig så svarar jag så fort jag kan info@yogagbg.se 
 
Ha en härlig dag och hoppas vi ses på mattan framöver!